Print Cheese is het resultaat van het combineren van een aantal passies van mij, Michaëla van Leeuwen. Samen met mijn partner Jan Willem en onze twee dochters wonen wij met onze ruim honderd koeien, een aantal paarden, een handvol kippen en twee katten op een fraaie plek in het vruchtbare en o zo mooie Cortenoever [nabij Zutphen]. In dit gebied vonden grote veranderingen plaats door de aanleg van een nieuwe dijk. In 2016 hopen wij een nieuwe boerderij te bouwen achter deze dijk, met daarop een toeristisch fietspad. Momenteel staan onze koeien op een tijdelijke locatie. Met onze boerderij gaan we ook een nieuwe fase in waarin we het accent verleggen naar duurzame landbouw. Dat is straks te zien aan de boerderij die gebouwd wordt met de meest duurzame bouwmaterialen [ons huis wordt gebouwd van onder andere onze eigen geteelde stro] en aan de manier waarop we ons melkveebedrijf gaan runnen. We werken liever aan de kwaliteit van de bodem, de melk en melkproducten dan dat we onze kudde uitbreiden. Daarom kiezen we ervoor om een deel van onze melk in de toekomst zelf te verzuivelen.
Door mijn achtergrond als docent, onderzoeker en momenteel projectleider in de melkveehouderij. Heb ik kennis gemaakt met duurzame landbouw, de nut en noodzaak daarvan. Maar ook hoe 3D printers daar een rol in spelen. Mijn interesse in 3D printers groeide om vervolgens de combinatie met mijn droom ‘zelf kaas maken’ te combineren. Food printen lijkt in de kinderschoenen te staan maar ik ben er van overtuigd dat over 10 jaar de eerste huishoudens en restaurants hun eigen foodprinters hebben. Printen met chocola, bloem, suiker en pasta’s dat kan allemaal al. Maar de kaas waar ik zo dol op ben ook? Nee dat bleek nog niet te kunnen. Tenminste geen fatsoenlijke en mooie objecten van kwaliteitskaas. Het is ons gelukt!
Graag wil ik u aangenaam verrassen met de heerlijk smaak van onze kaasdelicatessen. Durft u te proeven?