DSC_1006_vrolijk.jpeg
DSC_0892_clairedix.jpeg
DSC_1092_indewei.jpeg
DSC_1329_educatie.jpeg
DSC_1021_koeienindewei.jpeg
DSC_1365_educatie11.jpeg
DSC_0906_kidsvoerhek.jpeg

Bijeenkomst ‘Melk van Waarde’ op Zuivelboerderij de Brummenaer

 20231101_fles_melk.jpg

Op dinsdagavond 21 november gingen gezondheidsdeskundigen, boeren en burgers in de skybox van Zuivelboerderij de Brummenaer met elkaar in gesprek over gezonde voeding en de invloed van voeding op onze gezondheid. Waar kan dat beter dan op een plek waar voeding daadwerkelijk gemaakt wordt, namelijk op een boerderij?

 

Goede balans tussen vetzuren

Jeffrey van Mierlo en Jeanne Hartman van Sapiens Lifestyle namen de aanwezigen mee in wat de waarde is van een goede balans tussen de vetzuren Omega 3 en Omega 6 (1:1) in onze voeding. Een te hoge waarde aan Omega 6 werkt ontstekingsbevorderend en vormt de basis voor veel westerse ziekten zoals diabetes type 2, obesitas, hart- en vaatziekten, ontstekingsziekten aan de darm, gewrichtsontstekingen of auto-immuunziekten. In vergelijk met de jaren 50 is de disbalans van Omega 3 en 6 in ons bloed toegenomen met zeker 50%, van 1 op 10 naar 1 omega 3 op 20 omega 6 of hoger. Omega 6 komt veel voor in plantaardige producten als mais en soja, die in ruime mate in bewerkte producten in de supermarkt voorkomen zoals halvarine, margarine, bakboters en ook vlees. Jeffrey en Jeanne hielden een pleidooi om bewust te zijn van wat je eet en goed te letten op de inhoudsstoffen van je voeding. Zij legden daarbij ook de relatie met de manier waarop onze voeding wordt geproduceerd. Melk van gras gevoerde koeien heeft bijvoorbeeld een betere omega 3 en 6 verhouding dan koeien die mais gevoerd zijn.

De bodem als basis van onze darmengezondheid

Op zuivelboerderij de Brummenaer wordt hard gewerkt aan het maken van gezonde voeding in de vorm van melk en kaas. Om dat te bereiken zetten Jan Willem en Michaela in op een gezonde bodem en kruidenrijk gras in het voer. Verder voeren zij geen soja meer, maar proberen met voederbieten en restproducten uit de humane sector de koeien een gezonde maaltijd voor te zetten. Uit een kleine proef blijkt dat de rauwe melk van de Brummenaer een goede verhouding Omega 3 – 6 heeft ten opzichte van gepasteuriseerde melk uit de supermarkt én ten opzichte van melk van een bedrijf waar voornamelijk mais aan de koeien gevoerd is. Gezondheid van de mens begint bij een gezonde bodem geeft Jan Willem aan. Hoe gezonder de bodem, hoe gezonder ons voedsel en hoe gezonder daarmee onze darmen. Je bent wat je eet. Dat we met ons eetgedrag ook ons landschap bepalen werd door de aanwezigen onderstreept.

Bewustzijn en koopgedrag van de consument

In de zoektocht naar gezonde voeding kwamen de aanwezigen tot de conclusie dat het bewustzijn van consumenten over de inhoudsstoffen van onze voeding belangrijk is. Soms denken we gezond te eten, maar hebben we toch veel bewerkte en hoog omega 6 houdende producten in ons voedingspatroon opgenomen. Veel van dergelijke producten vullen wel, maar voeden je niet. Als er meer bewustzijn komt, zullen consumenten voor betere producten gaan kiezen die ook goed zijn voor boer, dier en landschap.